Een berichtje vanuit Europa

Afgelopen week is Ursula von der Leyen gekozen tot voorzitter van de Europesche commissie. Als fractievoorzitter voor de VVD legt Malik Azmani uit welke afwegingen zij gemaakt hebben om haar te steunen.

© VVD Ommen

Waarom heeft de VVD voor de benoeming van Ursula von der Leyen tot voorzitter van de Europese Commissie gestemd?

Dit was een vraag die ik veel heb ontvangen de afgelopen dagen. Afgelopen dinsdag was de stemming in het Europees Parlement, waar von der Leyen met nipte meerderheid van 9 stemmen (383 stemmen in totaal voor) is verkozen tot voorzitter van de Europese Commissie. 
Steun kwam uit de hoek van de conservatieven (Poolse PiS/ECR, de fractie van Forum voor Democratie), haar eigen christendemocraten (EPP), liberalen & centristen (Renew Europe) en een deel van de sociaaldemocraten. De PVDA stemde tegen, ondanks de mooie plek die Nederland met Mark Rutte voor Timmermans bedongen heeft.
De 108 leden van Renew Europe, waar ik de eerste vicefractievoorzitter van ben, was cruciaal in het behalen van deze meerderheid. Want de tijd dat christendemocraten en sociaaldemocraten een meerderheid vormen is echt voorbij. 

Afgezien van haar daadkrachtige optreden en voorkomen, tellen meerdere afwegingen mee waarom wij haar hebben gesteund. Zij heeft meteen laten zien dat ze bereid is tegemoet te komen aan politieke wensen die wij van te voren als groep hebben geformuleerd en die belangrijk zijn voor de VVD. Voor het eerst in de geschiedenis van de liberalen heeft Renew Europe, en daarmee de VVD, vanuit het EP meer invloed dan ooit op de Europese Commissie. Dit in tegenstelling tot gedoemd te zijn tot het schreeuwen aan de zijlijn en daarmee niks bereiken. Renew Europe is afgelopen dinsdag een zeer betrouwbare partner gebleken die heeft laten zien als nieuwe groep als 1 blok ook te kunnen leveren. We gaan dan ook door met verdere eisen stellen aan medewerking op vlakken die wij belangrijk vinden zoals veiligheid, migratie, markt , munt en klimaat. Ook hebben we gelijk een 'Conference of Europe' geïnitieerd, waar besloten moet worden hoe we het benoemingsproces democratischer en transparanter kunnen maken. Dat zet zoden aan de dijk i.p.v. alleen maar te klagen zonder zaken te veranderen. Eveneens niet onbelangrijk: meerdere belangrijke EU posities zijn nu bezet door liberalen van onze familie. Dit zou bij een mislukte stemming in gevaar komen, waardoor wij onze invloed zouden verliezen.
Tenslotte vinden we dat het hoog tijd is om inhoudelijk aan de slag te gaan met de echte problemen in plaats van bij een mislukte stemming, het de komende maanden te hebben over een volgende kandidaat voor deze baan. 
Natuurlijk omdat het geen liberaal is, is het niet meteen onze ideale kandidaat maar een compromis kandidaat, maar al met al hebben wij vanwege deze redenen voor gestemd en kunnen we nu echt voor de kiezer aan de slag. 

Malik Azmani


Groeten, Zwanet